Waarom zonneboilers


Zonneboiler zet energie om in warmte

Als je je vaatwasser en wasmachine op een zonneboiler-systeem aansluit bespáár je wel op elektriciteit, maar een zonneboiler zet zonne-energie om in warmte, niet in elektriciteit. Maar wist je dat van al het energieverbruik in Europa zo’n 49% gebruikt wordt voor warmte (warm water en verwarming), en ‘slechts’ 20% voor elektriciteit? Als je dus echt een bijdrage wilt leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, dan is een systeem dat je helpt in je warmtevoorziening dus een stuk interessanter dan een systeem dat elektriciteit genereert. Zie hiervoor de grafiek van het Europees Centrum voor Nucleaire Energie (CERN) hieronder. En wist je trouwens dat zonthermische warmte wereldwijd ook veruit de grootste duurzame energiebron is?

Zonneboilers vs zonnepanelen: hoger rendement met een zonneboiler

De zonnecollectoren in een zonneboiler-systeem van Rivusol bestaan uit hoogvacuüm glazen buizen. In de markt van zonneboilers is door Kiwa en TNO aangetoond dat de Rivusol-systemen het hoogste rendement halen. En wist je dat het omzetten van zonne-energie in warmte tot vier keer zo efficiënt gebeurt als het omzetten van zonne-energie in elektriciteit? Dit betekent dus dat je met hetzelfde oppervlak aan collectoren drie tot vier keer meer energie opwekt.

Opbrengst zonnepanelen: 540 kWh

Huis met (photovoltaïsche) zonnepanelen: 3 panelen van 1 x 1,64m is in totaal 5 m2 oppervlak.

Opbrengst Rivusol zonnecollectoren: 2000 kWh

Huis met Rivusol-zonnecollectoren: 30 vacuümbuizen; verbruik 175 l/dag; oppervlak is 5 m2

Zonnepanelen en zonneboiler combineren

De meest duurzame oplossing is het combineren van een zonneboiler met zonnepanelen. De boiler gebruik je voor het verwarmen van je water en huis en de panelen gebruik je dan voor het opwekken van elektriciteit. Je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt dan aanzienlijk lager.

Indien je echter een keuze tussen zonnepanelen en een zonneboiler maakt, houd dan in je achterhoofd dat:

•niet alleen de aanschafkosten van een zonneboiler een stuk lager liggen,

•maar dat het ook tot vier keer meer energie oplevert in de vorm van warmte.